Ramsbytjärn

Vis kart

Ramsbytjärn ligger väster om sjön Lelång, nära Värmlandsgränsen intill vägen mellan Bengtsfors och Lennartsfors. Sjön skiljer sig lite mot övriga sjöar i området. Främst genom att den är grundare och området kring Ramsbytjärn domineras av jordbrukslandskap. Den är näringsrikare än genomsnittet vilket skapar goda förutsättningar för bland annat en rad vitfiskar.

Ramsbytjärn har ett medeldjup på ca 3 meter och har lätt färgat vatten. Kesnacksälven rinner genom sjön med inlopp i sjöns sydöstra del och utlopp via Tassbyälven i östra delen. Utöver ett spännande fiske så finns här även bäver i både sjön och älvarna. Eftersom Tassbyälvens sträcka är relativt kort mellan Ramsbytjärn och Lelång och fisken kan förflytta sig fritt mellan, passerar tidvis gott om fisk den lilla sjön.

Vis mer

Om denne aktiviteten

 • Type fiske
  Større utfordring
 • Størrelse i hektar
  Ramsbytjärn: ca 90 ha. Sjöns maxdjup: Ca 5 m.
 • Om fisket
  Spinnfiske, mete, enklare släpfiske, vinterfiske med pimpel och ismete.
 • Sesong
  Hela året. Gädda från slutet av april till november. Abborre från början av maj till september. Under normala vinterförhållanden är isarna starka från januari till början av mars. Mer detaljerad info om säsonger, platser, GPS-positioner m.m. fås efter genomförd bokning.
 • Spesielle fangster
  De flesta sportfiskare som åker till Ramsbytjärn kommer för att meta stor braxen och sutare, men det har fångats gäddor på över 14kg i sjön och dessa predatorer trivs väl och tillgången på föda är riklig. Även stora abborrar fångas och de större exemplaren ligger närmare 2kg. Ramsbytjärn är väl värt ett besök och kan sannerligen överraska den skickligaste av sportfiskare.
 • Båtramper
  Ingen allmän båtramp finns, men eventuellt kan man få nyttja någon av de privata markägarnas platser för att lägga i sin båt efter kontakt och överenskommelse.
 • Fiskeregler
  * Allmänna fiskeregler gäller i sjön, men fisket är förbjudet i alla fiskevårdsområdets åar och bäckar. * Tomtmark får ej beträdas liksom annat inhägnat område.
 • Fiskekort
  Turistbyrån Bengtsfors SE Skogstjänst & Foder