Lysetjärn

Visa karta

Lystjärn är en av 3 sjöar som ingår i Bengtsforsortens Fiskevårdsklubb och som ligger vackert beläget öster om Bengtsfors mellan sjöarna Lelången och Svärdlången. Du kan nå tjärnet via blå vandringsled från Majbergsdal eller via bilväg. Två km norr om Bengtsfors på väg 172 finns en skylt som visar vägen.

 

Klubben arrenderar tre vatten, Lysetjärn, Stortjärn och Hagtjärn. Ädelfisk planteras regelbundet ut i samtliga tjärn. Hagtjärn har även med åren blivit ett tjärn med mycket grov abborre. Det är inte ovanligt med abborrar på över kilot.

Vi vill nämna att förutsättningen för att vi skall kunna driva vår förening är att alla (unga som gamla) löser fiskekort och respekterar de fiskeregler som vi har. I ett led för att enklare göra kontroller så kommer en plastficka som levereras tillsammans med fiskekortet och den skall bäras synligt av den som fiskar. Detta gäller både medlemmar och de som löser dags/veckokort. Vi har även fler tillsyningsmän som kommer att kontrollera tjärnen. Ring gärna någon av våra kontrollanter om något inte skulle stå rätt till. Telefonnummer finns på anslagstavlorna samt på klubbens kontakt sida.

Visa mer

Om denna aktivitet

Typ av fiske
Enkelt fiske
Om fisket
I tjärnet finns ett fint bestånd av öring. Vi sätter ut både småöring som får växa till sig och större fisk. Även regnbågsöring sätts ut i varierande storlek. I tjärnet finns även en stam av självreproducerande röding. En stig leder runt hela tjärnet så det är enkelt att finna de olika fiskeplatserna. Vid tjärnets södra ände finns vår klubbstuga som fritt får användas av medlemmar och de som löst dag/veckokort. Det som gäller är att stugan lämnas i det skick som ni önskar finna den.
Säsong
Öppet för fiske: 14/5–31/10. Särskilda öppettider och regler för Vinterfiske. Se vidare information hos klubbens hemsida.
Uppmärksammade fångster
Regnbågsöringar på uppåt 4 kg och öringar på över 3 kg har fångats i Lystjärn. I Hagtjärn har stora abborrar fångats på närmare 2 kg!
Fiskeregler
- Spinn eller flugfiske (flöte eller dobb ej tillåtet) - Endast ett spö/kort/dygn - Max 2 fisk/dygn (Lysetjärn, Stortjärn och Hagtjärn sammanslaget) - "Catch and release" är tillåtet. Var i så fall aktsam med fisken. - Minimimått 30 cm - Fiske från båt ej tillåtet - Allt mete förbjudet (naturliga samt kostgjorda agn) - Barn under 12 år fiskar fritt tillsammans med målsman som löst fiskekort
Fiskekort
Ett kort gäller för alla tre tjärnen! Dygnskort 120:- Veckokort 360:- Dygnskort-flytring 170:- Veckokort-flytring 500:- Fiskekortet skall bära väl synligt i den medlevererade plastfickan. Barn upp till 12 år fiskar gratis i sällskap med målsman som löst fiskekort. OBS. Vid otillåtet fiske tas en kontroll avgift på 500:- ut. Här köper du fiskekort: Turistbyrån, Bengtsfors 0531-526364 SE Skogstjänst & Foder 0531-61984 Statoil, Bengtsfors 0531-71990 Silverlake, 0531-12173 First Hotel, Bengtsfors 0531-72700 Fiskespecialisten, Ed 0534-124 50
Build: 2020-10-23 15:51:24, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4507.cbischannel-277.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails