Askesjö

Visa karta

Det är alltid ett litet äventyr att bedriva sportfiske i Askesjö. Flera förkastningssprickor har givit den dess ovanliga form, perfekt för en rad olika fiskarter. Här finns nästan inga öppna ytor och oavsett vart du ankrat din båt, är det aldrig långt till land. Smala sund, mängder av vikar och en storslagen miljö gör den inte enbart till en dröm för sportfiskaren, utan kanske än viktigare, för fisken.

Askesjö är en typisk skogssjö med vildmarkskaraktär. Vattnet är för det mesta klart om än aningen brunfärgat. Stränderna är mestadels bergiga och det finns gott om holmar och skär. Sjön har rikligt med grunda och intressanta vikar med både vass, näckrosor och flytbladsväxter, perfekt miljö för en rad fiskarter. Flera bäckar och en mindre älv rinner till sjön. I östra delen vid Näsbo rinner vattnet vidare via en älv till nästa sjö Megsjö. Bebyggelsen runt sjön är sparsam och naturen är vild med inslag av klassisk svensk landsbygdsmiljö.

Visa mer

Om denna aktivitet

 • Typ av fiske
  Större utmaning
 • Storlek i hektar
  Askesjö: 239 ha. Hela FVO innefattar tot. 6 sjöar: 384 ha. Sjöns maxdjup: Ca 39 m.
 • Om fisket
  Spinnfiske, enklare trolling, mete, vinterfiske med pimpel och ismete. Sjön har ett rikligt bestånd av gädda, men även storvuxen abborre och det är vanligt med fiskar på över ett kilo. Dessa växer snabbt tackvare det bestånd av siklöja som finns i sjön. För den som fiskar från båt upptäckar man konstant nya fiskeplatser. Men man måste vara vaksam, för stora stenar och grundtoppar finns överallt.
 • Säsong
  Hela året. Gädda från början av maj till november. Abborre från mitten av maj till mitten av september. Under normala vinterförhållanden är isarna starka från januari till början av mars. Mer detaljerad info om säsonger, platser, gps-positioner m.m. fås efter genomförd bokning.
 • Uppmärksammade fångster
  Askesjö är kanske främst känd för sitt fina fiske efter abborre och gädda. Största rapporterade gäddan väger 11,4 kg och största abborren 1,9 kg. Fångster av abborrar över kilot är ganska vanligt. Sjöns FVO har för några år sedan gjort ett försök att plantera ut öring.
 • Båtramper
  Norra delen (vid vindskyddet) 59° 7'13.00"N / 12° 3'49.74"O
 • Fiskeregler
  * Utöver allmänna fiskeregler samt förbjudet fiske i alla fiskevårdsområdets åar och bäckar. * Tomtmark får ej beträdas liksom annat inhägnat område o. dyl.
 • Fiskekort
  Fiskekortsförsäljare Turistbyrån, Bengtsfors tel. 0531-52 63 55 SE Skogstjänst, Bengtsfors 0531-619 84 Sven-Erik Alfredsson 0531-230 96 Sven-Erik Hell 0531-128 44. Fiskekort / Priser Dagkort 50:- Veckokort 100:- Årskort/familjekort 200:-
 • Länk till guide 1
 • Länk till båt 1
Build: 2020-02-21 20:00:30, Host: online3core17, DB: o3.cbguide-4507.cbischannel-277.v1 online3data03.db.citybreak.com:8080, Controller: Activity, Action: showdetails