Svärdlång

Visa karta

Svärdlång ingår i Dalslands Kanals sjösystem och ligger söder om och nedströms Västra Silen. Den är typisk dalsländsk i sin karaktär och en av flera sjöar som bildats i så kallade sprickdalar. Med en imponerande längd på nästan 1,4 landmil från södra till norra änden av sjön är det också en av de längsta. Sjön har ett bredare parti i norra delen vid Svarttjärn annars har sjön en långsmal form men med vackra vikar och öar. Svärdlång har en påtaglig vildmarkskaraktär med många branta berg som stupar ner i sjön, barrskog längs stränderna och sparsamt med bebyggelse. En mycket vacker och spännande sjö för både sportfiske och rekreation.

 

Svärdlång är en lång och smal klarvattensjö med både växelvis djupare och grundare partier. Att färdas med båt längs sjön är spännande genom alla sund och passager som dessutom utgör fina fiskeplatser. Det är gott om grund, holmar, vikar och skär som skapar sjöns unika karaktär som i kombination med dess storlek, ger besökaren en total vildmarksupplevelse. Vyerna är ofta spektakulära och vackra med dramatiska bergssluttningar som störtar ner i det klara vattnet. Sjön har rikligt med fisk och då främst abborre och gädda. Det finns också en del fin öring i sjön men de är ofta ganska svårflörtade. Det är en meditativ och lugnande plats där man kan färdas långa sträckor utan att möta någon annan.

Visa mer

Om denna aktivitet

Typ av fiske
Enkelt fiske Större utmaning
Storlek i hektar
Svärdlång: 492 ha. Sjöns maxdjup: Ca 40 m.
Om fisket
Enkelt fiske - Se bifogade kartor bland bilderna: I sjöns norra del ligger Skifors. Där kan man fiska från land med god chans att få regnbågsöring och även annan fisk. OBS! Om ni även ska fiska uppströms forsen så måste man även lösa fiskekort för Västra Silen. I Skifors finns även enklare utedass, grillplats och bra bilparkering. I sjöns södra del ligger Skåpafors och där finns också en sträcka med strömmande vatten med möjlighet att få regnbågsöring m.m. från land. I övrigt gäller spinnfiske, mete, vinterfiske såsom pimpel och ismete. Det råder trollingförbud i sjön.
Säsong
Hela året. Gädda från början av maj till november. Abborre från mitten av maj till mitten av september. Under normala vinterförhållanden är isarna starka från januari till början av mars. Mer detaljerad info om säsonger, platser, GPS-positioner m.m. fås efter genomförd bokning.
Uppmärksammade fångster
Svärdlång har alltid varit en fiskrik sjö Speciellt abborrfisket har varit tongivande, framförallt när det gäller riktigt stora abborrar. Stig-Allan Jeremiasson från Bengtsfors har tagit flera stora abborrar i sjön. Största togs på isfiske och vägde närmare 2,5 kg. Gäddor på uppemot 12 kg har fångats och Öringar runt 6 kg. Fisket efter sjöns storväxta abborrar är bäst vid risvasar och grund. Några lokala spöfiskare håller några risvasar pålagda inför varje år vilket gör att fisket bibehålls på en bra nivå på dessa platser. Det händer även att fisk från Västra Silen vandrar ned till Svärdlång. Tidvis kan större stim av Vänerlax, öring och röding dyka upp i Svärdlång. Flera sportfiskare har överraskats av dessa arter och laxar på runt 8 kg, samt rödingar på 3-4 kg har fångats. Isfisket på abborre kan vara riktigt bra på Svärdlång men största försiktighet gäller eftersom det finns flera strömdrag i sjön där isen kan vara dålig.
Båtramper
Skåpafors (sjöns bästa ramp) 59° 1'25.21"N / 12°16'36.34"O Skifors (enklare ramp – grusbelagd) 59° 8'19.17"N / 12°14'47.05"O
Fiskeregler
* Minimimått på öring är 40 cm. * Odlad mark får ej beträdas liksom tomtmark eller annat inhägnat område o. dyl. * Utöver ovanstående gäller allmänna fiskeregler samt förbjudet fiske i alla sjöns tillflöden. * Förbjudet att trollingfiska med planerboards (pulkor) och djupriggar.
Fiskekort
Turistbyrån Bengtsfors
Länk till guide 1
Build: 2021-02-26 18:18:44, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-4507.cbischannel-277.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Todo, Action: showdetails